Utrustning för långpass

Långlöpning – hur ska man klä sig?

Det är givetvis högst individuellt vad en långdistansare väljer att ha på sig under ett längre träningspass. Dock finns det ändå några grundläggande saker att ta med sig för att optimera utrustningen inför ett långpass. I en artikel från Tjejmarathon kan du läsa djupare om utrustning för långdistans.

Skor under långdistans

Här finns det många frågeställningar att ta hänsyn till. Nedan kommer de främsta frågeställningarna du ska ta reda på.

  • Vilket underlag springer jag mest på?
  • Hur dämpade ska skorna vara?
  • Hur viktigt är det att mina löparskor har bra grepp?
  • Hur mycket sväller mina fötter under träning?
  • Vilken storlek ska jag gå för?

Kläder för långdistans

Talas det om löparkläder, så kommer man ofta in på hur många lager som krävs för att hålla en bra temperatur under hela passet. Det får inte bli för varmt, men heller inte för kallt. Vid val av träningskläder bör du tänka mer kvalitet än kvantitet om du är en erfaren träningsmänniska.

Använda sömlösa kläder som långdistansare

Du som långdistanslöpare bör använda kläder där det inte finns sömmar eller lappar som kan ge skavsår. Testa alltid plaggen innan du går ut för en längre runda. Du bör redan i butiken testa kläderna ordentligt innan du tar ett beslut om dessa passar tillräckligt bra.

Vätskesystem

Det är alltid bra att ha med sig någon form av vätska under ett långpass oavsett om du dricker eller inte under tiden. Du kan springa vilse, eller råka göra en längre sträcka än beräknat vilket då kan leda till att det kommer att behövas extra vätska.

Hur mycket vätska bör man få i sig?

Under kortare långpass kan det räcka med ett vätskebälte och 5–6 dl vatten och sportdryck, medan ett långpass kräver en ryggsäck. Där i kan du också få med dig frukt, en bar, extra tröja etcetera.